Cushing’s Disease / PPID (Pituitary pars intermedia dysfunction)Hest med Cushing sygdom (PPID)Hest med Cushing sygdom (PPID)Cushing’s Disease/PPID er en sygdom der oftest diagnosticeres hos ældre heste.
Forskning har vist at ca. 25 % af heste over 15 år lider af PPID. Det er en alders betinget neurodegenerativ lidelse i hjernens hypofyse. Lidelsen fører til overproduktion af ACTH som stimulerer binyrebarkens produktion af hormoner især cortisol.


Diagnosticering og behandling:
De symptomer man som hesteejer først observerer, er typisk ændret hårlag (lang pels /forsinket fældning), unormal fedtdeponering rundt om og over øjnene, vægttab eller tab af muskler på overlinjen, hængevom og gentagne tilfælde af forfangenhed (laminitis).

Forfangenhed er en almindelig komplikation ved PPID.

Det er ofte heste, der samtidig lider af insulinresistens /EMS (Equint Metabolisk Syndrom), der rammes af forfangenhed. Heste med EMS genkendes ved abnorme fedt depoter specielt spækkam og fedtpuder ved halerod. En sikker diagnose på EMS får man ved at måle insulinniveauet.


Diagnosen PPID kan stilles ved hjælp af en blodprøve. Ofte vælger man at teste for EMS (insulinresistens) ved samme lejlighed, da ca. 1/3 af heste med PPID også lider af EMS.
PPID kan behandles med lægemidlet Prascend, der gives daglig i foderet.
Det anbefales at tage en kontrolblodprøve ca. 4 uger efter behandlingen er påbegyndt for at tjekke om doseringen er den rette.

PPID kan ikke kureres, men det kan behandles, så hesten kan opretholde et godt liv evt. som ridehest. På nuværende tidspunkt er det ikke tilladt at starte stævner på heste, der er i behandling for PPID. Det er vigtigt at heste, der er i behandling for PPID kontrolleres løbende, dvs. 1-2 gange årligt.Hvornår skal man overveje om hesten har Cushing’s Disease/PPID?


Hesten er over 15 år
Ændret hårlag – pelsen bliver længere end normalt og begynder evt. at krølle
Forsinket/unormal fældning/pelsskifte
Forfangenhed (Laminitis), evt. gentagne tilfælde
Hovproblemer fx hovbylder, ringe i hovvæg, øget tilvækst i tåen, konveks sål
Vægttab eller tab af muskler på overlinjen og hængevom
Unormal fedtdeponering rundt om og over øjnene
Træthed/nedsat motionstolerance
Svedudbrud
Forøget tørst, som medfører at hesten tisser mere end normalt
Øget modtagelighed over for infektioner