Hjemsendelse af hund efter operation


Hvad skal jeg være forberedt på?
Din hund vil være mere eller mindre påvirket af bedøvelsen alt efter dets alder, race og helbredstilstand. Derudover vil også bedøvelsens type og længden af operationen være af betydning.
Du skal forvente, at din hund virker noget træt og sover meget det første døgn. Derudover kan der forekomme små rystelser af hele kroppen, nærmest som om hunden fryser. Dette er helt normalt. Det er også normalt at hunden går usikkert på benene.
Hunden er normalt blevet barberet på forben, hvor bedøvelsesmidlet og droppet er givet, ligesom der som regel vil være klippet, hvor hunden er blevet opereret. Pelsen vil sædvanligvis vokse ud i løbet af 6 – 8 uger. Hunden har normalt haft en gummislange (tubus) i halsen til indgift af ilt og bedøvelsesgas i forbindelse med bedøvelsen. Dette kan give en forbigående irritation i form af tør hoste i et par dage.

Hvordan kan jeg bedst hjælpe derhjemme?
Det er vigtigt, at hunden får så meget fred og ro som muligt og ligger i varme omgivelser. Berolig den ved dit nærvær, men undgå, at andre dyr eller børn kommer til at forstyrre eller ophidse den. Det første døgn bør hunden ikke komme ud uden snor, da det kan være usikker på benene og stadig lidt sløvet i hovedet.

Mad og motion?
I timerne efter operationen skal hunden ikke tilbydes mad, da den ofte har kvalme. Den må gerne tilbydes vand. Der kan evt. gives et lille aftenfoder.
Motion ud over en kort luftning frarådes samme dag.

Hvad med operationssåret?
Du skal daglig se efter, at operationssåret ser pænt og tørt ud og at stingene er hele. Undgå at hunden slikker, bider eller kradser i såret. Det kan forsinke helingen og medføre betændelse i såret. Det kan også bevirke at såret springe op. Hunden vil ofte blive forsynet med en krave eller en skærm for at undgå dette. Der kan også i nogle tilfælde anvendes en bugbandage i stedet for en krave.
Sting skal normalt fjernes efter ca. 10 dage.

Hvad med smerter?
Smerten er ikke alene ubehagelig for hunden, den kan også forsinke helingen og medføre en længere rekonvalescenstid. Derfor er det vigtigt at behandle smerter efter operationen. Hunden har normalt fået smertebehandling i forbindelse med forbedøvelsen og efter operationen. Ofte skal der behandles med smertestillende medicin og antibiotica i de følgende dage. Her følges dyrlægens anvisninger.