Tilbageholdte mælketænder

Ung hund med tilbageholdt mælketand (Hjørnetand)
Hunden er bedøvet med inhalationsnarcose, derfor ses den røde tubus.Ung hund med tilbageholdt mælketand (Hjørnetand)
Hunden er bedøvet med inhalationsnarcose, derfor ses den røde tubus.

Din hvalp begynder sit tandskifte når de er omkring 4 mdr. gamle. Det er en god idé at lære hvalpen at du skal have lov til at se deres tænder, og på den måde kan du også holde øje med deres tandskifte. Senere kan det være en god idé at træne tandbørstning.

Langt de fleste gange går tandskiftet uden problemer, men en gang imellem kan der være en eller flere mælketænder, som bliver siddende. Det kalder vi tilbageholdte mælketænder. Det er oftest hjørnetænderne, der giver problemer. Den blivende tand bryder frem ved siden af mælketanden og den blivende tand kan "presses" til at vokse i en skæv retning. Dette kan give hunden problemer. Det hyppigste problem er at hjørnetanden i underkæben vokser i retning op mod ganen. Når tanden så er brudt helt frem betyder det at den rammer ganen og laver et hul med smerter til følge. Man kan se flere andre alvorlige problemstillinger som følge af tilbageholdte mælketænder.

Du skal reagere, hvis din hvalp stadig har mælketanden siddende, når den blivende tand bryder frem. Det betyder nemlig at mælketanden stadig har en fuld rod siddende (altså at roden ikke er blevet tilbagedannet, som den normalt skal). Tanden skal så fjernes operativt. Det er et lille indgreb, som foregår i narkose og din hvalp er hurtigt frisk igen.