Hjemsendelse af kat efter operation


Hvad skal jeg være forberedt på?
Din kat vil være mere eller mindre påvirket af bedøvelsen alt efter dets alder, race og helbredstilstand. Derudover vil også bedøvelsens type og længden af operationen være af betydning.
Du skal forvente, at din kat virker noget træt og sover meget det første døgn. Det er helt normalt at katten virker svimmel, går usikkert på benene og er noget fraværende.
Katten er som regel blevet klippet, hvor den er blevet opereret. Af og til tillige på et ben eller på halsen, hvis den under operationen har fået væske som drop. Pelsen vil vokse ud i løbet af 6 – 8 uger. Katten har normalt haft en gummislange (tubus) i halsen til indgift af ilt og evt. bedøvelsesgas i forbindelse med bedøvelsen. Dette kan give en forbigående irritation i form af tør hoste i et par dage.

Hvordan kan jeg bedst hjælpe derhjemme?
Det er vigtigt, at katten får så meget fred og ro som muligt og ligger i varme omgivelser. Berolig den ved dit nærvær, men undgå, at andre dyr eller børn kommer til at forstyrre den. Det første døgn bør katten ikke komme ud uden snor, da den kan være usikker på benene og stadig være lidt sløvet i hovedet.

Mad og motion?
I timerne efter operationen skal katten ikke tilbydes mad, da den ofte har kvalme. Den må gerne tilbydes vand. Der kan evt. gives et lille aftenfoder.
Katten skal holdes inde den dag den er blevet opereret og ofte tilrådes også at holde den indenfor den næste dag.

Hvad med operationssåret?
Du skal daglig se efter, at operationssåret ser pænt og tørt ud og at stingene er hele. Undgå så vidt muligt at katten slikker, bider eller kradser i såret. Det kan forsinke helingen og medføre betændelse i såret. Det kan også bevirke at såret springe op.
Sting der ikke opløses selv skal normalt fjernes efter ca. 10 dage.

Hvad med smerter?
Smerten er ikke alene ubehagelig for katten, den kan også forsinke helingen og medføre en længere rekonvalescenstid. Derfor er det vigtigt at behandle smerter efter operationen. Katten har normalt fået smertebehandling i forbindelse med bedøvelsen og efter operationen. Ofte skal der behandles med smertestillende medicin og antibiotica i de følgende dage. Her følges dyrlægens anvisninger.