Operation af kat på Dyrehospitalet


I hjemmet før operationen:
Skal katten bedøves, skal det altid faste mindst 12 timer inden operationen.
Det betyder normalt, at du gerne må give katten aftensmad aftenen før en bedøvelse, men efter kl. 19 må der kun være adgang til vand.
Katten skal holdes inde, således at de reelt er fastende og nemme at finde, når man skal køre til Dyrehospitalet.

På Dyrehospitalet før operationen:
Er katten i medicinsk behandling eller har sygdomme, som vi på dyrehospitalet ikke har kendskab til, skal dette altid oplyses senest ved aflevering af katten.
Er det ældre katte eller katte, der af andre årsager kan være svækket, anbefales at der tages en blodprøve for at se om lever og nyrer fungerer normalt, om væskebalancen er i orden og om der er væsentlige forandringer i blodbilledet.
Inden katten afleveres til dyrehospitalets personale, lytter dyrlægen på dyrets hjerte og tjekker dets slimhinder. Dyrlægen vil herefter kort informere om den planlagte operation.

Bedøvelsen:
Katten gives en bedøvende indsprøjtning i muskulaturen. Medicinen virker også smertestillende og stabiliserende på hjerte og kredsløb.
Efter ca. 15 min. sover katten dybt. Herefter bliver den klargjort til operation. Operationsstedet bliver barberet, renset og desinficeret. Evt. lægges et kateter i en blodåre på et ben og herigennem gives væske for at stabilisere kredsløb og hjælpe nyrene, der ofte fungere dårligt ved syge og gamle katte.
Katten vil oftest blive intuberet. Det vil sige, at dyrlægen fører en slange ned i luftrøret. Gennem denne slange får katten ved hjælp af narcoseapparatet tilført ilt og evt. bedøvelsesgas.
Under bedøvelsen overvåges patienten af et apparat, som registrerer puls, vejrtrækningsfrekvens og iltkoncentration i blodet.
Du skal som ejer være opmærksom på, at der altid er en risiko ved bedøvelse, selvom vi anvender overvågningsudstyr og skånsom bedøvelse.